Catering od kuchni

Home  >>  Catering  >>  Catering od kuchni

Catering od kuchni

   Catering   Czerwiec 8, 2015  No Comments

Catering to oczywiście wszystko, co wiąże się z obsługą gastronomiczną różnego rodzaju imprez, często odbywających się z dala od miejsca działania firmy cateringowej. Bywa, że firma cateringowa zajmuje się przygotowaniem posiłków na imprezę, dowozi je na miejsce, podaje gościom. Bywa, że zlecenie polega na przygotowaniu posiłków dla uczestników wycieczki, szkolenia, itp. Chcąc jednak przyjrzeć się nieco samej branży cateringowej przyznać należy, że choć to biznes związany z jedzeniem, należy od do łatwych kawałków chleba.

Działalność w branży cateringowej stawia przed przedsiębiorcą naprawdę niemałe wymagania. Trzeba przecież nie tylko dbać o jakość i smak oferowanych w naszym menu dań, ale także wychodzić naprzeciw potrzebom klientów, no i stale poszukiwać nowych klientów, a stałych klientów za wszelką cenę postarać się utrzymać. Wielu właścicieli dzisiejszych firm cateringowych zaczynało od budek z hot-dogami czy zapiekankami, do oferty dokładało kolejne propozycje, z czasem zaczęli otwierać nowe punkty, przyjmowali zamówienia na telefon, a wreszcie zabrali się za organizację imprez firmowych i prywatnych. Catering to dziś nie tylko oferta stacjonarna, ale także oferta zewnętrzna, czyli nie tylko obsługa gastronomiczna imprez na miejscu, w swoich lokalach, ale także obsługa gastronomiczna imprez plenerowych, wycieczek, catering dla firm, catering dietetyczny itd. Nowe punkty oferty firm cateringowych nie zawsze są strzałem w dziesiątkę. Bywa, że przedsiębiorca zainwestuje środki w coś nowego, a pomysł okaże się niewypałem i nie tylko nie ma z niego zysku, ale jeszcze pozostaje dług do spłacenia. Pamiętajmy również, że catering to w żadnym wypadku nie jest praca jednej osoby. Nie da się przecież wykonywać wszystkich zadań samodzielnie, konieczne jest stworzenie zespołu, zatrudnienie dobrych pracowników, lojalnych, chętnych do podejmowania wyzwań, umiejących pracować w zespole. Trzeba im oczywiście dobrze zapłacić, by argument finansowy stanowił dobrą motywację do pracy. Dobry zespół może wszak zdziałać cuda.

Oprócz zespołu potrzebna jest siedziba firmy – wnętrza o odpowiedniej wysokości, wentylowane, z wyłożonymi glazurą ścianami, wyposażone w meble ze stali nierdzewnej. Trzy zlewy, urządzenia chłodnicze, wszystko z atestem PZH, pozwolenie sanepidu i straży pożarnej – oto tylko kilka wymogów. Trzeba także nawiązać współpracę z innymi firmami, np. z piekarnią, dostawcą mięsa, warzyw i owoców. Aby rozreklamować swoje usługi przydatna okaże się strona internetowa, oczywiście dobrze wypozycjonowana w wyszukiwarkach, a także reklama w prasie lokalnej, stojące reklamy uliczne i ulotki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *