Domowy Fast Food

Home  >>  Pomysł na...  >>  Domowy Fast Food

Domowy Fast Food

   Pomysł na...   Sierpień 18, 2016  No Comments

Z czym kojarzą Ci się dania typu Fast Food? Dla jednych to smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu jedzenie, które łatwo zaspokaja nawet największy głód. Inni z kolei zwracają uwagę, że Fast Food to synonim słabej jakości półproduktów, które spożywają ludzie zapracowani, albo nie dbający o zdrowe zasady odżywiania. Co zrobić w sytuacji, gdy wiesz, że Fast Food to ,,jedzenie śmieciowe”, ale kochasz smak frytek, hamburgerów, kebabów i pizzy? Możesz pokusić się o przygotowanie ich zdrowszych, domowych odpowiedników.

Pora na Fast Slow Food
Co to takiego Fast Slow Food? Można określić je próbą pogodzenia mody na szybkie i proste jedzenie, z daniami zdrowymi, bo przygotowywanymi w domu i ze starannie dobranych składników. Tradycyjne Fast Foody zawierają za dużo tłuszczu, soli i cukru, co więcej złożone są ze szkodliwych dla zdrowia – wysokoprzetworzonych produktów. Niestety niektórzy nie zdają sobie sprawy, że pozytywne wrażenia smakowe Fast Foody zwykle zawdzięczają konserwantom i sztucznym substancjom aromatycznym. Tymczasem uwielbiane przez dzieci i dorosłych hot dogi, tortille, hamburgery czy frytki mogą stać się bardzo oryginalnym oraz pełnowartościowym daniem. Jak to możliwe? Wystarczy poznać kilka przepisów na domowe Fast Slow Foody bez sztucznych dodatków, zbędnego tłuszczu i przykrych aromatów.

Szybkie jedzenie może być pełnowartościowe!
Zanim kolejny raz zamówisz do domu chińszczyznę, albo zjesz w drodze do pracy hot doga na stacji benzynowej, zastanów się, czy warto ryzykować i faszerować organizm szybkimi daniami wątpliwej jakości. Może odważysz się przygotować nową, smaczną i zdrową wersję popularnych dań zwanych potocznie ,,śmieciowym jedzeniem”? Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne, ani pracochłonne, a w dodatku możemy wybrać składniki i skomponować danie według naszych gustów kulinarnych i potrzeb żywieniowych. W domu bez trudu można przygotować zdrową, pełnoziarnistą tortillę z pieczonym kurczakiem, sałatą, pomidorkiem i sosem jogurtowym. Wielbicieli hamburgerów zachęcamy do wypróbowania przepisu na mielony kotlet wołowy z bułką grahamką i sosem miodowo-musztardowym. Jeśli marzycie o frytkach, spróbujcie wykonać je sami – z pieczonych batatów, marchewek, buraków albo selera korzeniowego. Okazuje się, że nie trzeba rezygnować z przyjemności chrupania, a przy okazji można zaskoczyć rodzinę frytkami, które w pełni zasługują na miano zdrowe przekąski.

Większość z nas powoli zdaje sobie sprawę, że dania serwowane w barach szybkiej obsługi są niezdrowe i nie sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Przygotowując posiłki domowej roboty dokładnie wiemy, co kryje się w ich składzie i mamy niepowtarzalną możliwość zastępowania składników wysokokalorycznych ich zdrowszymi odpowiednikami. Przecież sos do domowego hamburgera można z powodzeniem przygotować na bazie jogurtu naturalnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *