Kuchnia na ostro – dania z chilli

Home  >>  Pomysł na...  >>  Kuchnia na ostro – dania z chilli

Kuchnia na ostro – dania z chilli

   Pomysł na...   Październik 18, 2016  No Comments

Jeśli jesteście wielbicielami pikantnej i rozgrzewającej kuchni, na pewno z ochotą zjadacie specjały rodem z Ameryki Południowej, czy Azji. Wiele z nich swój wyjątkowy, rozgrzewający smak zawdzięcza niepozornej papryczce chilli. Jeszcze jakiś czas temu niektórzy uważali, że jej spożywanie wywołuje wrzody żołądka i może w negatywny sposób oddziaływać na układ pokarmowy. Dziś już wiadomo, że chilli dawkowana w rozsądny sposób nie tylko nie szkodzi, ale może pomóc. Jak to możliwe?

Właściwości chilli
Warto wiedzieć, że papryka chilli zawiera mnóstwo witaminy C, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, skutecznie chroni też organizm przed osteoporozą. Z kolei zawarta w chilli kapsaicyna zawiera wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. To dzięki niej papryczka uwalnia endorfiny, czyli hormony szczęścia i poprawia ukrwienie narządów płciowych (stąd chilli uważana jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków). Nawet niewielka ilość kapsaicyny wspomaga nasz układ trawienny, przyjemnie rozgrzewa oraz poprawia przemianę materii. Czy wiecie, że istnieje kilka odmian chilli, zaś każda z nich wyróżnia się nie tylko pod względem wyglądu, ale i swojej ostrości? Jedną z najłagodniejszych jest pepperoni lub pepperoncini. Idealnie nadaje się ona na nadzienia albo do przygotowania łagodnych sosów w stylu salsa. Bardzo ognistą odmianą jest z kolei papryczka cayenne. Ten rodzaj najczęściej suszy się i mieli, a potem dodaje do potraw jako tzw. pieprz Cayenne. Bardziej znaną odmianą jest niewątpliwie jalapeno. Występuje ona w wersjach bardziej lub mniej łagodnych, w Polsce można nabyć ją zwykle w postaci konserwowej. Do najostrzejszych odmian chilli zalicza się paprykę habanero. Mówi się, że jest ona tak pikantna, iż należy ją zawsze podawać w towarzystwie szklanki wody lub zimnego napoju mlecznego.

Kilka pomysłów na dania z dodatkiem chilli
Papryczki chilli hamują produkcję cholesterolu i sprzyjają regularnemu oczyszczaniu naczyń krwionośnych za zakrzepów, a przy tym ciekawie smakują. Chcielibyście przygotować jakieś dania z dodatkiem tej pikantnej papryczki? To zachęcamy do zainspirowania się którymś z naszych pomysłów:

– Marynowane jajka z chilli i oregano – doskonale nadają się do sałatek, jako dodatek do kanapki, czy w charakterze oryginalnej przystawki,

– Pieczone ziemniaki z chilli – to aromatyczne i pełne charakteru uzupełnienie dań mięsnych oraz rybnych,

– Chilli con carne – to kulinarna podróż do Meksyku; przyrządza się je na bazie mięsa mielonego, w towarzystwie czerwonej fasolki i papryczek chilli,

– Ciasto czekoladowe z chilli – to niebanalny deser dla amatorów smaków pełnych kontrastu. Gorzka czekolada idealnie komponuje się tutaj z pikantnym smakiem chilli, całość dopełnia łagodna słodycz cukru muscovado i zmielone płatki migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *