Lody naturalne

Home  >>  Pomysł na...  >>  Lody naturalne

Lody naturalne

Większość z nas nie wyobraża sobie lata bez orzeźwiających i chłodzących słodkości w postaci lodów. Niestety lody dostępne w marketach zawierają mnóstwo tłuszczów nasyconych, sztucznych barwników i konserwantów, które spożywane w dużych ilościach mogą zwiększać poziom cholesterolu we krwi, prowadzić do otyłości, a nawet chorób nowotworowych. Generalnie uważa się, że lody nie należą do zbyt zdrowych deserów. Na szczęście nie musimy całkiem z nich rezygnować. Wystarczy wypróbować kilka przepisów na naturalne – zdrowsze i proste w wykonaniu zimne słodkości domowej roboty.
Co powinny zawierać domowe lody?
Przygotowując lody dla swoich dzieci, rodziny i przyjaciół, starajmy się, by nie było w nich cukru ani żadnych gotowych półproduktów. Warto pamiętać, że niektóre osoby nie tolerują laktozy, mogą więc mieć problemy żołądkowo-jelitowe po spożyciu lodów z mleka krowiego. Dla nich opracujmy swój własny przepis na lody sorbetowe lub takie na bazie mleka kokosowego czy sojowego. Jeśli lubicie lody o intensywnym, kwaskowym smaku, przygotujcie lody wodne z przecierów i soków owocowych. Zawierają one niewielką ilość tłuszczów i są mniej kaloryczne od lodów śmietankowych lub mlecznych. Wielbicielom produktów mlecznych polecamy wykonanie popularnych w ostatnim czasie lodów jogurtowych. Występujące w nich żywe kultury bakterii korzystnie wpływają na nasz organizm, stymulując system immunologiczny, regulując przemianę materii i hamując rozwój niepożądanej mikroflory w jelitach.

Kilka inspiracji na lody naturalne
Naturalne lody przygotowane w domu to doskonały pomysł na poobiedni deser w letni dzień. Poniżej przedstawiamy wybrane pomysły na ich przygotowanie w domowych warunkach:
Lody jogurtowe – do ich wykonania potrzebne będą: 1 szklanka naturalnego jogurtu,  1 szklanka świeżych owoców np. truskawek, 2 łyżki miodu i kilka foremek. Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze, aż masa stanie się kremowa i gładka. Gotowe lody przelewamy do foremek i mrozimy kilka godzin.
Lody bananowo-orzechowe – tutaj należy przygotować sobie kilka dojrzałych bananów, 2-3 łyżki syropu klonowego, po jednej łyżeczce cynamonu i zmielonej wanilii oraz 1/3 szklanki rozdrobnionych orzechów. Banany obieramy ze skórki, mrozimy i kruszymy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki oprócz orzechów miksujemy w blenderze o dużej mocy. Gdy masa uzyska kremową konsystencję, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Takie lody można spożyć bezpośrednio po przygotowaniu, albo wstawić na trochę do zamrażarki, by miały bardziej zwięzłą konsystencję.
Lody z zielonej herbaty – aby je przygotować musimy zaopatrzyć się w 400 ml mleka kokosowego, 2 łyżki zielonej herbaty w proszku czyli matcha oraz ½ szklanki miodu lub syropu z agawy. Jak zabrać się do produkcji tych oryginalnych lodów? Mleczko kokosowe podgrzewamy razem z zieloną herbatą na średnim ogniu. Gdy matcha się rozpuści (ale nie będzie wrzeć), zdejmujemy mieszaninę z ognia, mieszamy ze substancją słodzącą
i odstawiamy do ostygnięcia przed zamrożeniem. Już po 3 godzinach można się cieszyć smakiem domowych lodów w pięknym kolorze soczystej zieleni.
***
Jak widać przygotowanie domowych lodów z naturalnych składników jest prostsze niż się wydaje. Takie lody możemy robić wspólnie z dziećmi, mężem, lub przyjaciółmi. Jeśli brakuje nam czasu na wykonanie lodów samodzielnie, od czasu do czasu możemy kupić naturalne lody dostępne w niektórych cukierniach, które określa się mianem lodów z manufaktury, bądź lodów rzemieślniczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *