O polskiej kuchni słów kilka

Home  >>  Dieta  >>  O polskiej kuchni słów kilka

O polskiej kuchni słów kilka

   Dieta   Wrzesień 6, 2016  No Comments

Polska kuchnia narodowa to twór żywy i zmieniający się nieustannie w zależności od historycznych dziejów, sytuacji społeczno-ekonomicznej, wreszcie zwyczajów, gustów i smaków, które znamy ze swych rodzinnych domów. W obecnych czasach daje się zaobserwować wzmożone zainteresowanie przepisami typowymi nie tylko dla polskiej kuchni arystokratów, ale i chłopskiej biedoty. Polacy coraz częściej uświadamiają sobie, że dawne smaki nie mogą zostać skazane na zapomnienie i stanowią ważną część dziedzictwa kulturowego naszego kraju.

Co jest typowe dla polskiej kuchni?
Zdaniem większości kucharzy tradycyjne polskie specjały to często dania bardzo tłuste, ciężkostrawne i kaloryczne, które wyróżniają się jednak charakterystycznym smakiem, łatwo rozpoznawanym również poza granicami Polski. Na pewno do dań typowych dla kuchni polskiej można zaliczyć dania mączne – czyli wszelkiego rodzaju pierogi i kluski. Nasi rodacy od lat mają też szczególne upodobanie do zup, dań mięsnych z wieprzowiny i drobiu. Do tradycyjnych polskich potraw wykorzystuje się kiszonki – kapustę, ogórki i buraki. Uważa się, że swój wyjątkowy smak wiele dań znanych w różnych częściach Polski zawdzięcza również odpowiednio dobranym przyprawom takim jak np. majeranek, koperek, kminek, pieprz czy pietruszka. Czy można wymienić dania, które najbardziej kojarzą się z tradycyjną kuchnią polską? Niewątpliwie lista byłaby bardzo długa, ale na jej czele na pewno znalazłyby się: bigos, kotlet schabowy, pierogi, doskonały chleb i wędliny domowej roboty. Przemiany w Polsce związane z jej sytuacją polityczną na przestrzeni dziejów, przyczyniły się w dużej mierze do łączenia potraw regionalnych z wpływami kuchni innych narodów. Polska znajdowała się pod kulinarnym wpływem Niemiec, Francji, Włoch, Rosji, jak również dań typowych dla kuchni żydowskiej czy orientalnej.

Dania regionalne skarbami kuchni polskiej
O wyjątkowym charakterze kuchni polskiej niewątpliwie świadczą oryginalne potrawy typowe dla poszczególnych regionów kraju. Na Śląsku jada się roladę z kluskami i kapustą modrą, w Warszawie flaczki i schabowy z gotowaną kapustą, zaś na Lubelszczyźnie niebanalne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. W ostatnich latach dawna kuchnia regionalna Polski staje się coraz bardziej popularna, a oryginalne dania chętnie zamawiane są w restauracjach zarówno przez naszych rodaków, jak i obcokrajowców. Najwięcej polskich dań regionalnych można spróbować w okresie świątecznym. Trudno wyobrazić sobie polską Wigilię bez karpia w galarecie, zupy grzybowej, czy makiełek, albo wielkanocne śniadanie bez żuru z białą kiełbasą, mazurka, czy lukrowanej babki drożdżowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *