Obowiązkowe pozycje menu weselnego

Home  >>  Bez kategorii  >>  Obowiązkowe pozycje menu weselnego

Obowiązkowe pozycje menu weselnego

Ślub i wesele to dla każdej młodej pary wydarzenie wyjątkowe. Powszechnie wiadomo, że podstawą udanego wesela jest dobra orkiestra oraz jedzenie, które zachwyci zarówno gości, jak i samych nowożeńców. Jeśli Wy sami, lub ktoś z Waszych bliskich wkrótce planuje przyjęcie weselne, powinien wiedzieć, jakie dania wypada podać na taką szczególną okazję.

Zdaniem większości szefów kuchni menu weselne powinno zawierać dania tradycyjnej polskiej kuchni, podane czasem w niestandardowy sposób np. z dodatkami kuchni europejskiej czy azjatyckiej. Pamiętajmy, że wesele to uroczystość zbiorowa, dlatego serwowane dania powinny być różnorodne i odpowiadać zarówno liczbie, jak i preferencjom gości oraz państwa młodych. Menu weselne ma pasować do miejsca i charakteru tej uroczystości, trudno więc podać must have dla każdej poślubnej biesiady.

Oto kilka wskazówek, które mogą okazać się pomocne przy ustalaniu weselnego menu:

Przystawki – to dania podawane na samym początku, ich celem jest zaostrzenie apetytu i zachęta do uczestnictwa w weselnym przyjęciu. Na polskich weselach najczęściej w roli przystawek podaje się półmiski wędlin na zimno, sałatki warzywne, galaretki mięsne lub rybne, śledzie czy jaja faszerowane na różne sposoby.

Zupy – wielu z tych, którzy weselne przyjęcie mają już za sobą, stanęło przed dylematem, jaki zestaw zup najlepiej podać gościom. Dawniej na weselnych stołach w Polsce królował rosół z makaronem lub żurek w chlebie, dziś niektórzy kojarzą te zupy z wiejskimi biesiadami w remizie i szukają bardziej nowoczesnej alternatywy na swoje przyjęcie. Nawiązaniem do tradycyjnej kuchni polskiej na weselnym stole może być ziołowy krem z pomidorów z grzankami, lekka zupa grzybowa z orkiszowymi kluseczkami, albo świeży krem brokułowy podany z groszkiem ptysiowym.

Dania główne – pamiętajmy, że to najważniejszy etap weselnego menu, toteż powinny być najlepszej jakości i podane w co najmniej dwóch wariantach do wyboru dla gości. Za pozycje obowiązkowe w weselnym daniu głównym zwykle uważa się kotlet schabowy, de vollaile, mielony z pieczarkami, albo pieczeń w sosie chrzanowym. Do mięsa podaje się pieczone ziemniaki, frytki, albo ręcznie robione kluski śląskie. Pamiętajmy, że goście mogą mieć różne gusta również jeśli chodzi o warzywa podawane do dania głównego. Warto więc zamówić menu, w którym będzie kilka wersji jarzyn do wyboru. Najbardziej lubiane warzywa na weselnych stołach to bukiety surówek, gotowane buraczki, albo młoda kapusta zasmażana z koperkiem i pomidorami.

Desery – niewątpliwie podstawą weselnego deseru jest efektowny i wyśmienity w smaku tort, składający się z co najmniej trzech pięter. Weselny tort ma symbolizować słodkie życie młodej pary, warto więc postarać się by wyglądał przepięknie i zachwycał swoim smakiem. Tradycyjny tort na polskim weselu jest śmietanowy i bogato dekorowany owocami. Wiele firm cateringowych oferuje dziś usługę wykonywania tortów spersonalizowanych,, które oddają charakter młodej pary, albo w szczególny sposób nawiązują do stylu zaślubin i przyjęcia weselnego.

Napoje – wydaje się, że to najprostsza kwestia przy ustalaniu weselnego menu. Pamiętajmy, że chodzi tutaj o zapewnienie gościom weselnym nie tylko odpowiedniej ilości i dobrego jakościowo alkoholu. Na każdym weselnym przyjęciu powinny znajdować się spore ilości wody gazowanej i niegazowanej, soków owocowych oraz świeżo przygotowanej kawy i herbaty.

Układając menu na weselne przyjęcia należy pamiętać o wegetarianach i weganach oraz osobach z nietolerancją niektórych składników np. cukrzykach, uczulonych na gluten lub owoce morza. Aby w weselnym menu znalazły się dania odpowiednie dla wszystkich gości, warto zapraszając ich na wesele poprosić o zaznaczenie upodobań czy obostrzeń wynikających z diety, na której przebywają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *