Odkrywamy kuchnię gruzińską

Home  >>  Bez kategorii  >>  Odkrywamy kuchnię gruzińską

Odkrywamy kuchnię gruzińską

Tradycyjna kuchnia zajmuje ważne miejsce w tradycji, a nawet kulturze wielu narodów. Tak jest również w przypadku tożsamości Gruzinów. Z czego słynie mało znana większości Polaków narodowa kuchnia Gruzji? To bogactwo potraw, mnóstwo oryginalnych przekąsek i feeria smaków aromatycznych warzyw z przyprawami. Zastanawialiście się kiedyś, z czego słyną regiony takie, jak Tbilisi, Batumi, czy góry Kaukazu? Jeśli nie macie zielonego pojęcia, zachęcamy do zapoznania się z naszym przeglądem kuchni gruzińskiej w lekkostrawnej, wielobarwnej niczym sama Gruzja pigułce.

Co znajdziemy na tradycyjnym gruzińskim stole?
W Gruzji podaje się mnóstwo przystawek. Jeśli odwiedzicie ten kraj w sezonie letnim czy jesienią, na pewno będziecie mieli okazję spróbować sałatki z pomidorów i świeżej bazylii z ciekawym dodatkiem w postaci świeżo wyciskanego oleju słonecznikowego. Jako startery na gruzińskim stole pojawiają się różne rodzaje serów np. delikatny sulguni, czy długo dojrzewający pleśniowy ser zwany dambali chacho. Warto wiedzieć, że Gruzini lubują się w daniach przyrządzanych z dodatkiem bakłażanów. Mogą występować one w wersji nadziewanej, albo też duszonej wraz z innymi warzywami. Popularną przekąską Gruzinów jest kurczak podawany z sosem orzechowym albo też lobio – czyli rodzaj przetartej fasoli.

Dania kultowe dla Gruzinów –chaczapuri, chinkali oraz czurczchele
Odwiedzając tak piękny kraj, jakim jest Gruzja, koniecznie musicie spróbować głównych potraw narodowych dla tego regionu – czyli chaczpuri i chinkali. Chaczapuri to jeden ze słynnych gruzińskich chlebków. Tradycyjnie występuje on z serem w środku, czasem możemy też natknąć się na wersję z rozlanym na wierzchu jajkiem sadzonym albo świeżutkim masełkiem. Chaczapuri podaje się w funkcji startera, jako dodatek do dań mięsnych, albo też duszonych warzyw. Jeszcze lepiej będzie smakowało Wam gruzińskie chinkali – czyli wyjątkowe pierogi w kształcie sakiewek. Nadziewa się je mięsem, słonym serkiem, rzadziej grzybami lub ziemniakami. W czym tkwi tajemnica unikatowego smaku tych kształtnych pierogów? Klasyczne chinkali oprócz mięsa są wypełnione aromatycznym bulionem. Z tego względu jedzenie takiego pierożka to prawdziwy ceremoniał. Trzeba ująć chinkali palcami, potem wyssać z niego rosołek, a następnie długo delektować się nadzieniem pieroga. Jeśli będziecie mieli okazję pojechać na wycieczkę do Gruzji, możecie też skosztować miejscowych, dość specyficznych w smaku słodyczy – czurczchele. To jakby kiełbaski wykonane z orzechów włoskich misternie nawleczonych na nitkę, a potem zanurzonych w gęstym soku z winogron.

Nie przepadacie za podobnymi słodkościami? To odważcie się skosztować pelamushi – coś między galaretką, budyniem i dżemem winogronowym z dodatkiem orzechów włoskich. Jak widać z powyższego opisu kuchnia gruzińska jest bardzo, ale to bardzo serowa, warzywna i winogronowa. Na pewno znajdziecie w niej wiele nietypowych, wartych poznania smaków!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *