Proces odchudzania bez pośpiechu

Home  >>  Dieta  >>  Proces odchudzania bez pośpiechu

Proces odchudzania bez pośpiechu

Proces odchudzania organizmu ma na celu zmniejszyć jego wagę. Gdy posiadamy nadwagę odchudzanie będzie z pożytkiem dla naszego zdrowia. Nie warto jednak odchudzać się w sposób szybki, drastyczny. Takie błyskawiczne zrzucenie wagi jest nie tylko szalenie niezdrowe dla naszego organizmu, ale również gwarantuje efekt jojo.

Nadwaga w liczbie 5 kg. nie jest dramatem, gdyż sama woda znajdująca się w naszym ciele waży tyle, lecz gdy mowa o 20 kg. 30 kg. lub jeszcze większej nadwadze, wtedy odchudzanie jest jak najbardziej wskazane i to od zaraz.
Od zaraz – nie znaczy, iż mamy natychmiast przejść na dietę 1000 – 1200 kcal.
Takie błyskawiczne przejście np. z 2500 kcal. – 3000 kcal. które ktoś spożywał każdego dnia jest absolutnie niezalecane.

Stopniowe ograniczanie spożywanego pożywienia, a co za tym idzie systematyczne zmniejszanie kalorii jest najbardziej zdrowym i skutecznym sposobem odchudzania, ponieważ daje trwałe efekty.
Przykładowo – gdy spożywaliśmy do wczoraj 2500 kcal. (po podjęciu decyzji o odchudzaniu) możemy zmniejszyć na drugi dzień ilość kaloryczną o 250 kcal. Po upływie tygodnia kolejne 250 kcal.
I tak stopniowo dojść do 1200 kcal.

Odchudzanie poprzez 1000 kcal. – 12000 kcal. nie może trwać więcej niż kilka – kilkanaście dni i najlepiej podjąć takową decyzję po konsultacji z lekarzem.
Następnie po okresie (oczyszczenia organizmu) – stopniowo zwiększać ilość spożywanych dziennie kalorii – do rozsądnej dla nas normy. Dla kobiet jest to średnio 2000 kcal. Dla mężczyzn więcej. Dobór liczby kalorii zależy od wykonywanej przez nas pracy. Podczas wykonywania ciężkich, lub cięższych prac zapotrzebowanie naszego organizmu na kalorie będzie większe.
Możemy dobrać do siebie stałą normę, a regulować ją w razie potrzeby, przy większym wysiłku.

Kaloryczność niektórych produktów żywnościowych – podana na 100 g. lub 100 mil.
– płaska łyżeczka cukru – 20 kcal.
– płaska łyżeczka cappuccino – 10 kcal.
– jedna łyżka oleju – 40 kcal.
– jedna płaska łyżka śmietany – 40 kcal.
– jedna płaska łyżeczka margaryny – 20 kcal.
– jedna łyżka majonezu – 155 kcal.
– jedna łyżka dżemu nisko słodzonego – 50 kcal.
– dorsz wędzony i makrela wędzona – 52 kcal. – 155 kcal.
– ryba smażona – 280 kcal.
– frytki – 225 kcal.
– kabanosy – 320 kcal.
– kiełbasa szynkowa – 155 kcal.
– jedna parówka – 130 kcal.
– boczek – 520 kcal.
– jedno średniej wielkości udo bez skóry – 130 kcal.
– średni schabowy – 240 kcal.
– średni mielony – 290 kcal.
– jedna kulka lodów (bez wafla) – 30 kcal.
– wafel do lodów – 18 kcal.
– makaron gotowany – 105 kcal.
– jedna łyżeczka miodu – 50 kcal.
– jedna szklanka mleka 3, 2 % – 150 kcal.
– jedna kromka chleba – 75 – 90 kcal.
– jeden spory banan – 135 kcal.
– arbuz bez skóry – 30 kcal.
– jeden herbatnik – 17 kcal.
– jeden krakers – 10 kcal.
– jedna bułeczka – 130 kcal.
– jedna kostka czekolady – 22 kcal.
– jedna średnia gruszka – 55 kcal.
– jedno średnie jabłko – 35 kcal.
– jedno jajko 80 – 100 kcal.
– kalafior – 16 kcal.
– kapusta biała i kiszona – 28 kcal.- 16 kcal.
– kasza gryczana – 140 kcal.
– jedna średnia marchew – 24 kcal.
– średni ogórek zielony i kiszony – 8 kcal. – 12 kcal.
– 1 łyżka płatków kukurydzianych – 12 kcal.
– jeden średni pomidor – 20 kcal.
– ryż gotowany – 137 kcal.
– ser białym chudy i tłusty – 100 kcal. – 165 kcal.
– 1 rożek sera topionego – 65 kcal.
– soczewica gotowana – 106 kcal.
– śledź marynowany i śledź w ojeju (konserwa) – 125 kcal. – 340 kcal.
– tuńczyk w sosie własnym i w oleju – 130 kcal. – 213 kcal.
– ziemniaki – 60 kcal.
– 1 sztuka ptasiego mleczka – 52 kcal.
– jeden cukierek owocowy – 15 kcal.

Źródło zdrowego odżywania – Scandale-Catering.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *