Superżywność, czyli 7 produktów na długowieczność

Home  >>  Dieta  >>  Superżywność, czyli 7 produktów na długowieczność

Superżywność, czyli 7 produktów na długowieczność

   Dieta   Lipiec 29, 2015  No Comments

Superżywność nie bez powodu nazywana jest tym epitetem. To grupa pokarmów żywnościowych, których działanie zbadano i opisano, stwierdzając ich zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Produkty, które znalazły się na „super” liście, zawierają ponadnaturalne stężenie dobroczynnych minerałów, witamin, enzymów, protein, antyoksydantów i dobrych tłuszczów, świetnie przyswajalnych przez organizm.

Superżywność, to produkty, które jedzone nawet w niewielkich ilościach ale regularnie, pozwalają zwalczyć takie schorzenia jak choroby serca, alergie czy nawet nowotwory. Dodatkowo pomagają pozbyć się cukrzycy, zbić cholesterol i wyregulować ciśnienie. Ich wpływ na ludzkie ciało jest zbawienny, a wszystko to dzięki naturze, która najlepiej wie czego nam potrzeba do długiego i szczęśliwego życia w zdrowiu. Poniżej prezentujemy „cudowną siódemkę” z listy super produktów.

1. Kakaowiec- bogaty w antyoksydanty(ochrona przed nowotworami, spowalnianie starzenia) i magnez. Poprawia ukrwienie mózgu, krążenie i pamięć krótkotrwałą, podnosi poziom serotoniny. Najlepiej jeść świeżo starte ziarna kakaowca.

2. Aloes- liście aloesu są bogate w wapno, magnez, cynk, selen chrom aż 18 aminokwasów i 12 witamin. Reguluje pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność, normalizuje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol, zapobiega kamicy nerek, przyspiesza gojenie się ran i powstrzymuje alergie. Zapewnia porcję pełnowartościowego białka w przypadku diety wegetariańskiej.

3. Komosa ryżowa- noszące miano „złota Inków” zboże uprawiane od czasów Indian. Źródło manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwas. Zalecana osobom z migrenami, cukrzycą czy miażdżycą.

4. Spirulina- bogata w chlorofil alga morska. Odtruwa, usuwając z organizmu metale ciężkie. Zawarta w spirulinie fikocyjanina pobudza produkcję komórek macierzystych szpiku kostnego. Glon ten to najlepiej przyswajalne białko w przyrodzie.

5. Maca- korzeń starożytnej peruwiańskiej rośliny. Wzmacnia organizm, zapewnia energię a dzięki bogactwu różnorodnych składników odżywczych wzmacnia wytrzymałość mięśni. Stosuje się ją w stanach osłabienia, także anemii.

6. Jagody acai- jagoda, pochodząca z lasów deszczowych Amazonii, ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Składa się ze zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. Obniża cholesterol, zmniejsza ryzyka cukrzycy, konserwuje układ sercowo-naczyniowy oraz ujędrnienia i poprawia kolor skóry. Zapobiega zaćmie i innym chorobom wzroku, związanym ze starzeniem.

7. Awokado- jest najskuteczniejszym, naturalnym środkiem kompleksowo wzmacniającym krążenie I serce. Obniża poziom trójglicerydów oraz zły cholesterol, jednocześnie podwyższając dobry. Zapewnia prawidłowy rytm serca, reguluje ciśnienie tętnicze, redukuje poziom insuliny we krwi. Awokado polecane jest chorującym na miażdżycę I nadciśnienie jako uzupełnienie diety zamiast masła. Bogate w białko, beta-karoten, wit C, fosfor, potas, magnez I wapń.

Źródło: Scandale.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *